Necesitatea chirurgiei in ortodontie
Chirurgia ortognatica se ocupa cu repozitionarea maxilarelor in cazul anomaliilor severe, cand doar tratamentul ortodontic singur nu poate ajnge la un rezultat optim functional si estetic, atat la nivelul dintilor cat si aspectul facial (corectarea muscaturii si imbunatatirea profilului). Tratamentul combinat ortodontic chirurgical este utilizat in cazul pacientilor cu malocluzii scheletice (adica maxilarul si mandibula se afla in pozitii incorecte unul fata de altul - mandibula se afla pozitionata prea anterior sau prea posterior fata de maxilar lucru care afecteaza si aspectul facial al pacientului-profil convex sau concav).
In toate cazurile se incepe cu tratamentul ortodontic. Dupa ce dintii sunt aliniati urmeaza interventia chirurgicala ortognatica prin care unul sau ambele maxilare sunt fixate in noua pozitie corecta.Urmeaza apoi continuarea tratamentului ortodontic pentru finisarea rezultatului. Interventia chirurgicala ortognatica se realizeaza dupa ce pacientul a implinit 18 ani, cand se opreste cresterea maxilarelor. Se indica in situatiile in care se urmareste pozitionarea corecta a maxilarelor, imbunatatirea functiei masticatorii, a respiratiei, corectarea muscaturii si imbunatatirea aspectului facial.
Pozitia incorecta a dintilor si maxilarelor nu permit mestecarea corecta a alimentelor. Daca nu exista nici un contact adecvat intre dintii de sus si cei de jos, masticatia alimentelor este insuficienta. Acest lucru ar putea exercita o influenta negativa asupra digestiei alimentelor si a sanatatii corpului in ansamblu. Mai mult decat atat, inghesuirea dintilor faciliteaza acumularea de resturi alimentare si nu permite intretinerea corecta a igienei orale, prin urmare, dintii sunt mai susceptibili de a fi afectati de carii dentare sau boala parodontala. Datorita unnei muscaturi incorecte dintii se pot uza mai repede decat de obicei.
Etape de tratament:
- Consultatia initiala
- Planul de tratament - este explicat in detaliu fiecarui pacinet, deoarece este un plan individualizat si este extrem de important ca acesta sa fie bine inteles si acceptat deoarece doar prin stransa colaborare intre medicul ortodont - chirurg - pacient rezultatele sunt cele asteptate.
- La inceputul tratamentului se trateaza toti dintii care pot fi tratati iar dintii care nu mai pot fi salvati, la fel si maselele de minte sunt extrasi.
- Tratamentul ortodontic propriu-zis: se realizeaza alinierea si nivelarea arcadelor dentare - aceasta etapa poate dura intre 18-24 luni.
- Dupa corectarea pozitiei dintilor urmeaza interventia chirurgicala propriu-zisa care se realizeaza la nivelul unuia sau ambelor maxilare.
- Faza finala a tratamentului ortodontic, de finisare - dureaza aproximativ 6 luni.
- Dupa indepartarea bracket-urilor pacientii se pot bucura de un zambet starlucitor si un aspect facial de invidiat.