Tratamentele ortodontice pentru adulti functioneaza
Nicioadata nu e prea tarziu sa ai zambetul pe care ti-l doresti. Mai demult aparatele dentare erau asociate doar cu copiii si adolescentii, tehnologiile actuale insa permit realizarea cu mare succes a tratamentelor ortodontice si la adulti.
Astazi un numar mare de adulti apeleaza la aparatele dentare pentru indreptarea dintilor si corectarea malocuziilor obtinand astfel un zambet atragator si de succes. Aparatele dentare utilizate in tratamentul adultilor sunt cele fixe, in special cele ceramice datorita cerintelor estetice deosebite ale pacientilor adulti cu o viata sociala mai activa. Dar si aparatele fixe metalice sunt larg utilizate in tratamentul ortodontic al adultilor.
Bracket-urile functioneaza la fel indiferent de varsta pacinetului, insa depalsarile dintilor se fac mai repede pe un maxilar aflat in crestere si acolo unde nu exista probleme parodontale (la nivelul gingiilor). Astfel ca adultii pot beneficia de aceleasi rezultate spectaculoase ca si adolescentii insa e posibil ca durata tratamentului sa fie mai lunga. In afara de o estetica nesatisfacatoare care poate scadea increderea in sine, dintii malpozitionati impiedica o igienizare corecta ceea ce duce la aparitia sau agravarea afectiunilor gingivale si a bolii parodontale.
Inaintea tratamentelor protetice adultii pot beneficia de tratament ortodontic care ofera conditii ideale pentru ca medicul dentist sa realizeze lucrari protetice corecte din toate punctele de vedere ( de exemplu redersarea dintilor pe care se vor aplica coroanele dentare pentru a nu fi nevoie de slefuiri excesive si scoaterea nervului dintilor respectivi, crearea spatiului pentru aplicarea unor implante etc).
Inaintea tratamentului ortodontic la adult medicul ortodont recomanda tratamentul oricaror afectiuni gingivale prezente, detartraj, si tratamentul cariilor.
Situatii care necesita inceperea unui tratament ortodontic la adulti:
- Dinti inghesuiti - dinti erupti in pozitii anormale sau dinti supranumerari
- Spatii intre dinti - dinti care lipsesc (congenital sau in urma unor extractii vechi) sau dinti de dimensiuni prea mici
- Angrenaj invers - unul sau mai multi dinti superiori musca inapoia dintilor inferiori (spre limba)
- Ocluzie adanca - dintii frontali superiori acopera in totalitate dintii frontali inferiori, venind in contact cu gingia (dintii inferiori nu sunt vizibili in ocluzie)
- Ocluzie deschisa - dintii superiori nu ating dintii inferiori
- Dinti lipsa sau dinti supranumerari
- Protruzia dintilor - dintii frontali superiori sunt inclinati mult spre anterior comparativ cu pozitia lor normala, lucru care determina probleme de muscatura si risc de fractura a dintilor aflati in protruzie
- Anomalii de clasa II - maxilarul inferior (mandibula) este pozitionata mult spre posterior comparativ cu cel superior
- Anomalii de clasa III - maxilarul inferior (mandibula) este pozitionata mult spre anterior comparativ cu cel superior
- Probleme de vorbire si masticatie
- Perceptia asupra propriei persoane - un zambet frumos si atragator creste increderea in sine a unei persoane ceea ce duce la succes atat pe plan social cat si profesional