Intrebari frecvente adresate de pacienti
Ce este ortodontia?
Ortodontia reprezinta o specialitate a medicinei dentare si se ocupa cu diagnosticarea si tratarea anomaliilor dentomaxilare, adica a dintilor malpozitionati si a relatiilor incorecte dintre maxilare. Initial tratamentele ortodontice se realizau mai mult la copii si adolescenti, dar azi peste 30% din pacienti sunt adulti.
Exista numeroase avantaje atunci cand ai dintii drepti. Pe langa o estetica deosebita si un zambet frumos dintii drepti permit o mai buna si mai corecta igienizare deci tot ceea ce necesita sanatatea orala.
Cat costa un aparat dentar?
Costurile unui tratament ortodontic variaza in limite largi in functie de numerosi factori. In principiu exista un cost initial care include aparatul ortodontic propriu-zis si montarea acestuia, precum si costurile ulterioare legate de controalele periodice cand se fac activarile aparatului pentru ca dintii sa se deplaseze.
De obicei costul initial este cel la care se raporteaza pacinetul cat si medicii pentru ca el reprezinta cel mai mare procent din intreg tratamentul.
Factorii care pot modifica aceste costuri initiale:
- Tipul de aparat dentar utilizat de catre medic, si anume fie aparat fix metalic sau estetic, fie aparat dentar mobil, in aceasta alegere un rol imporatant avandu-l atat gravitatea cazului cat si dorintele pacientului
- Necesitatea utilizarii unor dispositive suplimentare pentru rezolvarea cazului cum ar fi: miniimplantele ortodontice, dispositive extraorale de tip headgear, diferite aparate mobile adjuvante tratamentului etc.
- Necesitatea unei interventii chirurgicale de chirurgie ortognata.
Costul tratamentului va putea asadar fi stabilit dupa o consultatie initiala.
Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati.
Cat dureaza un tratament ortodontic?
Tratamentul ortodontic dureaza in functie de gravitatea anomaliei si de varsta pacientului. In medie un tratament cu aparate fixe dureaza 18-24 luni. In cazul in care este indicata purtarea aparatelor mobile acestea se utilizeaza pe o perioada de 9-12 luni. La finalul tratamentului ortodontic cu aparate fixe se va indica purtarea aparatelor de contentie (fixe sa mobile) pe o perioada variabila in functie de anomalia care a fost tratata si de varsta la care s-a inceput tratamentul.
Se poate face tratament la o singura arcada?
Nu sunt multe situatii cand acest lucru poate fi realizat. Chiar daca problema care te deranjeaza este localizata la o singura arcada, in stabilirea planului de tratament medicul ortodont tine cont de criterii care privesc nu doar estetica ci si functionalitatea , adica de obtinerea unei ocluzii (muscaturi) corecte.
Daca se utilizeaza aparatul dentar la o singura arcada problema estetica se va rezolva destul de rapid insa trebuie avut in vedere faptul ca la finalul tratamentului raportul dintre cele doua arcade( maxilar si mandibula) sa fie unul corect. Din pacate acest lucru in majoritatea situatiilor nu poate fi realizat atata vreme cat medicul ortodont nu are un control si asupra arcadei care nu-l deranjeaza pe pacient din punct de vedere estetic.
Alegerea cazurilor la care se poate face tratament doar la o aracda poate fi stabilita numai dupa o consultatie la medicul ortodont.
Ce tip de aparat am nevoie?
Aparatul dentar se alege in functie de anomalie si varsta pacientului. In general pana la vasrta de 9-10 ani se pot folosi aparate mobile, iar dupa eruptia tuturor dintilor permanenti si la adulti se folosesc aparatele fixe. Tipul de aparat pentru fiecare pacient se alege individulaizat dupa o analiza amanuntita a datelor culese dupa consultatia initiala.
Cat de mare este gradul de discomfort?
In urmatoarea zi dupa aplicarea aparatului poate sa apara o usoara sensibilitate la nivelul dintilor, in special la masticatie. Gradul de sensibilitate e variabil in functie de perceptia fiecarui pacient asupra durerii. Aceasta sesibilitate poate reapare dupa sedintele de activare a aparatului si sa dureze pana in urmatoarea zi. Sensibilitatea dispare pe masura inaintarii in tratament atat ca intensitate cat si ca durata. La inceput se recomanda o dieta cu alimente mai moi, aplicarea de ceara speciala (pe care o vei primi in sedinta de aplicare a aparatului) pentru a evita iritatia buzelor sau obrajilor si, daca este necesar, puteti lua analgezice.
De asemenea, mai ales in cazul utilizarii aparatelor dentare mobile in primele zile poate aparea o salivatie mai abundenta sau usoare dificultati in vorbire. Se indica exercitii de citit cu voce tare si aceste mici neplaceri vor dispare in cateva zile.
Pot apare carii daca port un aparat ortodontic?
Aparatul dentar propriu-zis nu determina aparitia cariilor insa favorizeaza locuri in care alimentele pot ramane cu usurinta ceea ce determina decalcificarea smaltului. De aceea pe parcursul trebuie mentinuta o igiena corecta, dupa fiecare masa, si astfel pericolul aparitiei cariilor dispare.
La ce varsta pot purta aparat dentar?
Aparatele dentare pot fi purtate atat de copii, adolescenti cat si de adulti. In general pana la varsta de 9-10 ani se poarta aparatele mobile. Dupa eruptia tuturor dintilor permanenti si la adulti se utilizeaza aparatele dentare fixe metalice sau ceramice.
Cum se igienizeaza aparatele dentare?
In cazul aparatelor dentare mobile se recomanda igienizarea lor de fiecare data cand sunt indepartate din cavitatea orala si inainte de a fi reaplicate. Se poate utiliza o periuta de dinti, diferita de cea cu care spalam dintii, si pasta de dinti. Aparatul se spala bine in asa fel incat toate elementele sa fie perfect curate.De asemenea dintii trebuie sa fie si ei curati.
In cazul aparatelor dentare fixe igiena trebuie sa fie foarte buna. Se vor utiliza :periuta dentara obisnuita, periuta interdentara, ata dentara, apa de gura. Tehnica de periaj iti va fi explicata de medicul ortodont in sedinta de aplicare a aparatului.
Cum pot avea grija de dintii mei daca port aparat dentar sau retainer?
- Intotdeuna spala dintii dupa fiecare masa si foloseste ata dentara cel putin o data pe zi
- Foloseste pasta de dinti care contine flor si interba-ti medicul ortodont/ dentist daca ai nevoie de suplimet de flor.Te va ajuta la prevenirea aparitiei cariilor.
- Daca iti scoti retainerul sa manaci nu uita sa te speli pe dinti, sa folosesti ata dentara si sa pastrezi retainerul in aceasta perioada in cutiuta lui ca sa nu-l pierzi sau sa se strice
- Pastreaza-ti retainerul curat spalandu-l cu periuta si pasta de dinti dupa cum te va sfatui ortodontul tau. Nu il pune in apa fierbinte.
- In timpul tratamentului incearca sa eviti alimentele ce contin mult zahar
- Evita alimentele lipicioase (caramel, guma de mestecat), alimente dure (bomboane tari, alune, cuburi de gheata) sau alte alimente care ar putea ramane lipite pe braketuri sau le-ar putea dezlipi
- Nu uita de controalele periodice o data la sase luni la dentistul tau.
Este normal sa-mi simt dintii mobili daca port aparat dentar?
Da. Se poate intampla pe parcursul tratamentului. Nu te ingrijora!!! Dintii sunt initial usor mobili pentru a se putea deplasa in noua pozitie dorita si apoi se vor fixa rigid in aceasta pozitie.
Trebuie sa port retainer cand termin tratamentul ortodontic?
Da. Retainerul este o parte importanta a tratamentului ortodontic. Poarta retainerul asa cum iti indica medicul ortodont. Curata-l in fiecare zi cu pasta de dinti si o periuta. Nu folosi apa fierbinte. Atunci cand nu-l porti pastreaza-l in cutiuta lui pentru a evita sa se strice sa sa-l pierzi. Si nu uita: ia retainerul cu tine la fiecare programare.
Este important sa urmez un tratament ortodontic?
Un zambet atractiv si o incredere crescuta in tine sunt doar cateva din beneficiile pe care le aduce un tratament ortodontic. Fara tratament problemele ortodontice pot favoriza aparitia cariilor dentare, afectiuni ale gingiilor, probleme de masticatie si probleme digestive, traume ale dintilor, dificultati in vorbire etc.
Pot sa practic sporturi in timpul tratamentului?
Da. Se recomanda ca pacientii sa poarte gutiere de protectie atunci cand practica activitati sportive. Guierele sunt ieftine, comode si atractive existand intr-o mare varietate de culori.Daca ai nevoie de o gutiera de proctectie nu ezita sa ne soliciti una.
Sunt necesare controalele la dentist daca deja vin la controale ortodontice?
Da, este necesar sa mergeti periodic la medicul dumneavoastra stomatolog pentru controalele periodice si periaj profesional.
Copilul meu are dintii inghesuiti.Se vor indrepta odata ce creste?
Spatiul disponibil pentru dinti nu creste cu varsta asa ca nu exista posibilitatea ca dintii sa se indrepte fara nici un ajutor. Astfel daca copilul are dinti strambi sau inghesuiti este bine sa solicitati un consult ortodontic mai bine mai devreme decat mai tarziu.
Poate dentistul meu sa faca ortodontie?
Medicul ortodont este un dentist care dupa absolvirea Facultatii de Medicina Dentara mai urmeaza inca 3 ani de rezidentiat pentru specializare in domeniul ortodontiei urmat de un examen national pentru obtinerea titlului de medic specialist.Deci chiar daca medicul ortodont este si dentist generalist el umeaza un program intens de specializare in domeniul ortodontiei pe o durata de inca 3 ani. De aceea pentru o ingrijire si un tratament specializat iti recomandam sa consulti un medic ortodont.